Wat is ROBOT-BOND?

Robots vinden steeds meer hun weg in het dagelijks leven van mensen. Niet alleen robotstofzuigers en -grasmaaiers, maar ook robots waarmee je kunt communiceren door middel van verbaal en nonverbaal gedrag. Dit soort robots zijn sociale robots. Deze robots kunnen ondersteuning bieden in het uitvoeren van zorgtaken en hulp in de klas bijvoorbeeld daar waar professionals een tekort in personeel ervaren, echter staat dit nog wel in de kinderschoenen.

Voordat deze robots in de zorg of in de klas worden ingezet is het goed om te onderzoeken wat de impact van deze inzet kan zijn op de gebruikers. Daarom focust dit onderzoek op de fundamentele vragen: “Hoe vormen mensen een band met robots? Waarom doen zij dit en onder welke omstandigheden gebeurt dit? Wat zijn de consequenties daarvan?”

 

Voor welke doelgroepen?

Studenten

Aan de ene kant kunnen robots voor studenten mogelijk ondersteuning bieden voor het omgaan met de obstakels waar deze doelgroep mee te maken heeft. Daarom gaan we kijken naar welke taken een robot kan vervullen om studenten te ondersteunen. Aan de andere kant kunnen we, door het bestuderen van studenten in het lab, meer inzicht krijgen in welke aspecten essentieel zijn voor het vormen van een band met een robot door het kijken naar activiteit in het brein.

 

Kinderen met austisme en/of aandachtsproblemen

Om kinderen te ondersteunen op school zal het ROBOT-BOND project kijken naar het gebruik van robots als tutor. Met name voor kinderen met autisme en kinderen met aandachtsproblemen kunnen robots effectieve maatjes zijn om de kinderen één-op-één te helpen op school. Samen met basisscholen gaan we onderzoeken welke taak de robot kan vervullen, ontwikkelen we deze taak en onderzoeken we hoe de kinderen een band kunnen opbouwen tijdens een interactie met een robot.

 

Jongeren met stemmingsstoornissen

Er zijn veel jongeren die kampen met bijvoorbeeld milde angst of depressie. Deze jongeren staan vaak voor langere tijd op een wachtlijst bij bijvoorbeeld een GGZ-instelling voordat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Het ROBOT-BOND project gaat kijken hoe een robot deze jongeren van dienst kan zijn om symptomen te verlagen. Samen met zorgprofessionals en jongeren gaan we op zoek naar een werkende en juiste toepassing. Daarnaast gaan we kijken hoe deze jongeren een band opbouwen met een robot.

 

Jongvolwassenen met een beperking

Jongvolwassenen met een beperking kunnen baat hebben bij interactie met een sociale robot. Sociale robots kunnen gezelschap bieden aan personen die door hun omstandigheden wat meer sociaal geïsoleerd leven. Daarom gaat ROBOT-BOND samen met de jongvolwassenen en zorgprofessionals kijken naar wat deze robots kunnen doen om een gevoel van eenzaamheid te verminderen. Daarnaast gaan we kijken hoe deze doelgroep een band ontwikkelt met een gezelschapsrobot.